Hyvinvoinnin kohde vai tekijä?

08.10.2018

Perinteinen lääketiede tutkii vaivan ja määrää siihen sopivan lääkkeen. Tämänkaltainen hoito on kehittynyt hurjaa vauhtia viime vuosikymmenet luoden ihmisille illuusion siitä, ettei omaa vastuuta hyvinvoinnistaan tarvitse kantaa, vaan luovutetaan vastuu ulkopuolelle. Oireita piilotellaan, mutta todelliset syyt jäävät pinnan alle ja korjaamatta.

Sairaudet eivät usein kuitenkaan puhkea yht'yllättäen.. vaan kehittyvät pikkuhiljaa, biokemiallisina muutoksina solutasolla. Ensimmäisiä oireita saattaa olla pieni väsymys, hidastunut palautuminen, paino-ongelmat.. ihminen tuntee, että kaikki ei ole niin hyvin kuin voisi olla, mutta on periaatteessa kuitenkin terve, eikä asialle tehdä mitään. Solutason muutokset kehittyvät kuitenkin pikkuhiljaa eteenpäin.. väsymys pahenee, lihasten ja luuston kunto alkaa heikentyä, mieli uupuu.. mutta kaikki on kuitenkin vielä hyvin - ei sairautta. Lääkärissä usein odotellaan veriarvojen riittävää huonontumista, jotta lääkitys sitten voidaan aloittaa.

Kunnollisella ravinnolla ja kokonaisvaltaisella itsensä hoitamisella voidaan kuitenkin asioihin puuttua koska vain - ja saada ihmeitä aikaan. Keho uudistuu jatkuvasti - ja vieläpä hämmästyttävän nopeasti.

Terveelliset elämäntavat yhdistetään nykyään lähes poikkeuksetta painonhallintaan - paljonko kaloreita, proteiineja, hiilareita, rasvaa.. ja mikä suhde näistä on kellekin sopiva. Syö vähemmän kuin kulutat ja laihdut. Terveellinen ravinto on kuitenkin paljon paljon enemmän kuin sitä.

Ravinto vaikuttaa joka ikiseen soluumme. Se muokkaa solukalvot, rakentaa verenkiertoelimistön, mahdollistaa elimistöömme ylimääräisenä tulevien myrkkyjen poiston - maksa ei voi toimia hyvin ilman tiettyjä aineita ruuastamme.

Ravintomme on myös suolistobakteeriemme ravintoa - pitää suolistobakteeriemme kannat oikeanlaisina - ja tällöin ne bakteerit pitävät meidät oikeanlaisina - muokkaavat mm. syömämme ruuan kuiduista aivoillemme elintärkeitä yhdisteitä, joita emme saa tuotettua itse tai syötyä ulkopuolelta. Ravinto pitää mielen virkeänä ja energisenä - ei niinkään se kuinka paljon varsinaista energiaa - kaloreita - ruuasta saamme, vaan se, pystymmekö hyödyntämään tämän energisyydeksi ja terveydeksi. Vai taannummeko vain selviämään elämästä - laahustamaan ympäriinsä ja jättämään tärkeimmät asiat itseltämme tekemättä - omat harrastukset, intohimot.. ajatellaan, että niille on aikaa ja jaksamista sitten kun lapset kasvaa isoiksi, jää eläkkeelle, muuttaa uudelle paikkakunnalle... rajoittavien syiden lista tässä hetkessä elämiselle voi olla pitkä, koska jaksamista toteuttamiseen ei ole. Ihmisen elimistö on sekaisin ja käskee hidastamaan, jotta se pysyisi hengissä.


Keho haluaa aina voida hyvin, kaikella toiminnalla on tarkoituksensa ja kehomme on hyvin viisas. Nykyään oman viisauden kuunteleminen vaan jää muun kiireen ja kaaoksen keskellä. Pienet poikkeamat, joita syömämme huonolaatuinen tai liian yksipuolinen ruoka saa solutasolla aikaan kaaoksen, joka ilmenee ulospäin energian puutteena, apeutena, iho- ja suolisto-ongelmina, päänsärkyinä, niveloireina - milloin minäkin epämääräisenä. Näihin oireisiin sitten haetaan ulkopuolelta apua - kortisonivoiteita, särkylääkkeitä, pikadieettejä - ja lisätään kehon sisällä riehuvaa kaaosta. Tämä olisi kuitenkin viimeistään se hetki, jolloin puuttua asioihin - alkaa kunnioittamaan ja kuuntelemaan omaa kehoaan - kunnioittamaan omaa itseään. Ei vihaamaan entistä enemmän ja vielä ajatustasolla lähteä lisäämään kaaosta .. ollaan oravanpyörässä, jossa asiat ruokkivat toisiaan ja alamäki jatkuu.

Keho on kuitenkin nopea paranemaan. Suoliston ja maksan kyky uusiutua on käsittämättömän upeaa. Aivot, iho, veri.. kaikki uusiutuu. Aineksia tähän uusiutumiseen emme kuitenkaan saa nyhjästyä tyhjästä, vaan kaikki se mitä suuhumme laitamme ruokkii solujamme ja rakentaa kehoamme uudestaan. Haluammeko rakentaa solumme hötöstä ja roskasta - vai ravinnosta, joka vilisee elinvoimaa - tuoreista kasviksista, marjoista, hyvistä rasvoista, kuidusta, laadukkaasta proteiinista. Paraneminen voi olla uskomattoman nopeaa, kun siihen annetaan mahdollisuus - riittävästi rakennusaineita, monipuolisista lähteistä (kauniita ajatuksia unohtamatta). Keho oppii myös haluamaan itselleen sopivia aineksia, kun sen kiusaaminen ruuaksi tunnistamattomalla moskalla lopetetaan. Myrkyt, kemikaalit, lisäaineet, keinomakeutusaineet.. Ympärillämme (ja sisällämme) on nykyään pitkä lista aineksia, joita meillä ei kuuluisi olla, joita keho ei ymmärrä ja joita vastaan se sitten taistelee erilaisin keinoin, mm. turvotuksella, limaisuudella, kaiken hidastamisella.. oireilla, jotka ärsyttävät ja ahdistavat, mutta ovat hoidettavissa nopeasti pois.

Jokaiselle haarukallisella on väliä, se on voimallisin keino parantaa itsensä ja voida hyvin. Joka ikinen suupala joko ruokkii sairauksia ja pahoinvointia tai edistää terveyttä ja elinvoimaa. Ratkaisu hyvään oloon saattaa olla niin helppo ja lähellä, että sitä on vaikea nähdä Ravinnolla itsensä hoitaminen, elämäntavat, rentoutuminen, liikunta, ystävät, uni.. kokonaisvaltainen itsestään huolehtiminen on terveyden ja elinvoimaisuuden perusta. Silloin on energiaa toteuttaa elämäänsä ja unelmiaan - tässä ja nyt.

Aurinkoisia ja energisia kevätpäiviä toivotellen,

Mari